Integrace se netýká pouze školství, v českobudějovické Sportovní hale se uskuteční turnaj v integrované boccii.

Jihočeská liga integrované boccii nabízí sportovní aktivity pro osoby se zdravotním postižením, a tak pod záštitou centra ARPIDA, z.ú. a za finanční podpory Jihočeského kraje pořádá Jihočeská liga Veřejný turnaj v integrované boccii. Turnaj se bude konat dne 2. června 2016 ve Sportovní hale od 17:00 hod.

Jihočeská liga integrované boccii původně vznikla jako studentský projekt s názvem "Boccia míří na jih", který byl podpořený programem O2 Thing Big. Po třech letech svého fungování se činnost projektu proměnila na oficiální ligu, v níž se už druhou sezónu střetávají stálé týmy z mnoha zařízení sociálních služeb z celého Jihočeského kraje. Mezi ně patří tým např. Empaťáci z českobudějovické Empatie, Rolnička ze Soběslavi, Pohodáři z Javorníka a dokonce centrum ARPIDA či Duha Písek má více týmů. Právě hráči týmu Duhovky II o bocciie říkají: "Musíme po pravdě říct, že jsme si hru zamilovali. Máme sportovního ducha, proto se vždy na turnaj těšíme. Není důležité zvítězit, ale zúčastnit se a opět se setkat s kamarády z jiných zařízení." Integrovaná boccia však není oblíbená pouze mezi lidmi se zdravotním postižením, oblibě se těší také v domovech pro seniory.

Integrovaná bocciia je oficiální paralympijský sport, jehož princip a pravidla nejsou daleko od francouzského pétanque. Tento sport je týmový a je tvořen kapitánem a dalšími, minimálně dvěma až maximálně pěti, hráči. "Integrovaná boccia dává všem rovné možnosti, a proto se tomuto sportu může věnovat každý – lidé s různými stupni zdravotního postižení, ale také lidé bez postižení" říká o tomto sportu spoluzakladatel ligy a pracovník centra ARPIDA Mgr. Jan Talich.

Stejně tak jako v jiných sportech, je Jihočeská boccia rozdělena na 1., 2. a 3. ligu. Veřejný turnaj ale není určen konkrétní kategorii. Je opravdu pro všechny bez ohledu na věk, pohlaví, postižení či zkušenosti s touto hrou. "Turnaj má za cíl upozornit společnost na možnosti sportovního vyžití lidí se zdravotním postižením a hlavně chce veřejnosti i lidem se zdravotním postižením vytvořit prostor pro jejich vzájemné setkání skrze tuto sportovní aktivitu" uvádějí organizátoři.

Přihlásit se na veřejný turnaj může tedy každý, kdo vytvoří tým 3 – 6 hráčů a přihlásí se do 30. května koordinátorce ligy Martě Pöchmannové na e-mailovou adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. . Organizátoři ovšem také chtějí všechny pozvat veřejnost na tribuny Sportovní haly, aby podpořila závodící týmy.

Kontakty:

Mgr. Talich Jan

Naši hlavní partneři

Statutární město České BudějoviceJihočeský kraj Rottary   borovka   bosch logo res 340x111  agrofert

Arpida centrum pro rehabilitaci osob se zdravotním postižením, o.s.

Centrum ARPIDA, z.ú.
U Hvízdala 1402/9